Craps

Craps

Feb 05
Craps

Craps är ett väldigt populärt spel. Man spelar med två tärningar som kastas ut över ett spelbord där en eller flera spelare gjort sina insatser. Man kan satsa även om någon annan kastar tärningarna. I Las Vegas och övriga USA är det mycket populärt vid de traditionella kasinona, och det står oftast fullt med människor och spelar hela kvällen vid samma bord.

Första gången man ser ett Craps bord eller ser det spelas kan det tyckas se väldigt avancerat och svårt ut. Egentligen är det inte speciellt svårt, men det gäller att veta hur det går till innan man börjar spela.

Craps bord

*Bordet på Craps ser mer komplicerat ut än vad det egentligen är!

Hur spelar man Craps

Varje spelomgång iCraps spelas i två omgångar, där det första kastet med tärningarna utgör första omgången, och resterande kast utgör andra omgången. Första kastet brukar kallas för ‘Come out Roll’.

Innan ‘Come out Roll’ kastas kan man göra insatser. Det finns vissa insatser på spelbordet som endast går att satsa på innan ett ‘come out Roll’, och som inte är giltiga under de andra kasten. Dessa satsningar är; ‘Pass Line’, ‘Don’t pass line’. När du satsat på ‘Pass Line’ vinner du om tärningarna visar 7 eller 11, och förlorar om tärningarna visar 2 eller 3. Om du istället satsat på ‘Don’t pass line’ vinner på på det omvända, det vill säga du vinner på 2 eller 3 och förlorar på 7 eller 11.

Oavsett om du satsat på passer-linjen eller icke-passerlinjen kommer utslag på tärningarna som visar 4, 5, 6, 8, 9, eller 10 att ta spelet vidare till andra omgången. Det nummer som tog spelet vidare till andra omgången kommer att få en marker placerad på sig. Marken är markerad med ordet ‘on’, och kommer att vara placerad där under hela omgång två oavsett hur länge den håller på. Din insats kommer också att placeras på det numret. Nu fortsätter man att kasta tärningar ända tills man får summan sju eller samma värde som on-knappen ligger på. Blir det en sjua förlorar man sininsats och får man samma värde som ‘Come out Roll’ gav vinner man dubbelt sin insats.

Detta är själva grundspelet i Craps, och är man nöjd med det kan man hålla sig till detta. Alla andra bets är extra bets som gör att man kan vinna mer. Till exempel är ‘Come’-bets samma som de första satsningarna med den skillnaden att man gör det under andra omgången samt att on-knappen inte flyttas.